Přijďte do naší Vinotéky Tašner ochutnat vína z naší nové bio kolekce a to Savignon - Kopřiva z Vinařství Gajdůšek. Víno je lehké, svěží víno s výraznou vůní kopřiv, která přechází až do muškátového oříšku.

Bio vína

25.09.2022

Jak už jsme v předchozím příspěvku zmínili, rozšířili jsme v naší Vinotéce Tašner sortiment o svěží bio vína. Ale co vlastně označení bio víno znamená? Všeobecně platí, že bio víno musí být vyrobeno podle zásad ekologického zemědělství, pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice. Zpracování hroznů pak probíhá zcela...

V naší Vinotéce Tašner jsme navázali spolupráci s malým vinařstvím z obce Tvrdonice, kde se odhodlaní, mladí lidé, díky své pracovitosti a píli posouvají dál a dál. Jejich filozofií je vyrábět lehká, svěží bio vína, která chutnají. Ročně vyrobí okolo 28 tis. lahví.

Částečně zkvašený hroznový mošt smí být nabízen ke spotřebě pod označením "burčák", jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Přijďte tento výtečný "burčák" ochutnat k nám do Vinotéky Tašner.

Když se při pozdním zrání vyberou je ty nejvyzrálejší hrozny s nejméně 24 stupni cukernatosti a velmi výraznou chutí, vzniká samostatné víno, u nějž se za označení odrůdy přidává přívlastek "výběr".

Pozdní sběr

08.08.2022

Jako pozdní sběr jsou označována vína, u nichž proběhla sklizeň hroznů v pozdějším termínu, a to až když cukernatost hroznů dosáhla 21-24°(stupňů) cukernatosti, měřené českým normalizovaným moštoměrem. Většinou se jedná o vína kvalitní.

Jsou to lehčí, příjemně pitelná vína, vyrobená z hroznů, které dosáhly cukernatosti 19-21° (stupňů) normalizovaného moštoměru. Takže, až uvidíte na konci léta ve vinohradu vinaře s malým "kukátkem", ten, toto právě sleduje.

Rulandské modré Akát z nové tematické řady Duel vinařství Znovín Znojmo má po přivonění příjemnou vůni po třešních, višních a ostružinách. Chuť má noblesní, sametově hladkou po vyzrálém lesním ovoci s harmonickou tříslovinou.